Новини компанії

Енергоефективність

На сьогодні питання енергозбереження на промислових підприємствах набуває додаткову популярність. Це обумовлено постійним зростанням цін на електрику, тепло і енергоносії, а великі промислові підприємства споживають дуже багато електроенергії. Щоб скоротити витрати на оплату рахунків, необхідна грамотна стратегія енергозбереження та проведення ряду організаційних і технічних заходів.

Серед організаційних можна виділити наступні:

1. Енергетичне дослідження підприємства.
2. Внутрішній фінансовий аудит організації та облік витрат.
3. Розробка заходів, спрямованих на енергозбереження та підвищення енергоефективності.
4. Планування і організація комерційної і технічної витрати електроенергії.
5. Навчання персоналу економії електроенергії і використання нових, зберігаючих технологій.

Більш трудомісткими і витратними, а також більш ефективними є технічні заходи. Серед них такі, як:

1. Слід встановити вузли обліку тепла на об'єктах підприємства. Це знижує витрату тепла на 20-30%, що, відповідно, знижує витрати.
2. Також можна замінити традиційну систему обігріву на теплу підлогу з прокладкою з пластикових труб. Така система окупиться за пару років, при цьому витрати на опалення можуть бути знижені в 1,7 рази.
3. Якщо встановити блокові міні котельні на віддалених від підприємства об'єктах, можна зменшити витрати мінімум в 2 рази.
4. Рекомендовано для всіх підприємств встановити генератори на базі ПГУ, ГТС, ГТУ. Таким чином можна зменшити витрати підприємства на купівлю електроенергії в 2-3 рази.
5. Щоб заощадити 40% електроенергії, необхідно впровадити систему частотного регулювання в приводах електродвигуна, розташованих в системах вентиляції, на насосних станціях і всіх об'єктах із змінним навантаженням. Окупиться така система всього за півроку.
6. У звичайному режимі всі споживачі електричного струму працюють з досить великими втратами, але, якщо оптимізувати їх роботу, втрати істотно зменшаться, аж до 10%.
7. Установка пускових реле дозволяє збільшити термін служби ламп в 2 рази, а також знизити споживання електрики енергообладнанням.
8. Дуже хорошим способом є використання в якості енергоресурсу вторинної сировини. На виробництві така сировина є завжди, тому оптимальним варіантом буде використовувати тирсу, відходи виробництва в екологічних системах, рекуператори з систем вентиляції. Такий спосіб поки що використовує мала кількість підприємств, але енергія, отримана на вторинній сировині, в 3-4 рази дешевше придбаної енергії.
9. Щоб знизити витрати тепла, можна усунути містки холоду в конструкції будівлі, встановити сонячні колектори і використовувати сонячні батареї, зайнятися герметизацією і теплоізоляцією приміщення і встановити теплові насоси в підвалах.
Всі ці заходи вимагають певного часу для виконання, а також вимагають наявності вільних коштів. Однак максимальний термін окупності кожного з них становить 6 років, а часто значно менше, далі системи будуть приносити серйозну економію коштів і зниження енерговитрат.