Новини компанії

НОВА РУБРИКА «ПРО НОВИЙ РИНОК ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ» ТЕМА №8 «ОПЕРАТОР СИСТЕМИ ПЕРЕДАЧІ»

На новому ринку електричної енергії основну роль відведено двом ключовим операторам – ДП “НЕК “Укренерго” (у майбутньому – оператор системи передачі) та ДП “Енергоринок” (оператор ринку).


Оператор системи передачі - це юридична особа, відповідальна за:


  • експлуатацію та диспетчеризацію системи передачі та міждержавних ліній передачі;

  •  забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі;

  • забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії. 

Передача електричної енергії означає транспортування електричної енергії електричними мережами оператора системи передачі від електричних станцій до пунктів підключення систем розподілу та електроустановок споживання (не включаючи постачання електричної енергії), а також міждержавними лініями.


Як ми бачимо, роль оператора системи передачі є особливо важливою для функціонування всієї енергетичної системи України. На нього покладено чимало функцій (зокрема,забезпечення цілісності та надійності об’єднаної енергетичної системи  України, централізоване оперативно-технологічне управління ОЕС України). З огляду на це, ЗУ «Про ринок електричної енергії» передбачає обов’язкову процедуру сертифікації вказаного суб’єкта. 



#energy #energy365 #енергетика #оператор_системи_передачі #новий_ринок_електроенергії