Новини компанії

Галузі електроенергетики в Україні

Приблизно 50% паливних ресурcів (нафта, газ, уран, вугілля) використовуються для виробництва тепло- та електроенергії. Електроенергія необхідна в усіх галузях виробництва.

Електроенергетика має безпосередній вплив на народне господарство. Достатня кількість електроенергії є рушієм прогресу в підприємствах та виробництвах. Для певних регіонів України електроенергетика визначає територіально-виробничий комплекс та вектор розвитку регіону.

В Україні діють такі види електростанцій: теплоелектростанції та теплоелектроцентралі, гідро- і гідроакумуляційні електростанції, атомні, та відновлювальних джерел енергії (сонце, вітер тощо).

Енергосистеми (об’єднання електростанцій) здійснюють генерування, подальше транспортування та розподіл електричної енергії між різними типами споживачів.

Розташування електроенергетичних комплексів залежить від паливно-енергетичних ресурсів та запиту споживачів. Існують такі принципи розташування та розвитку: концентрація електроенергії; комбінування виробництва тепла та електроенергії; освоєння природних ресурсів.

Всього в Україні є 15 діючих теплоелектростанцій потужністю понад 1 млн кВт кожна. Теплоелектростанції можуть працювати на природному газі, дизельному паливі, вугіллі та мазуті. Щорічно близько 37 млн т вугілля витрачається для виробництва тепло- та електроенергії. Більшість теплоелектростанцій розміщена на Донбасі, існує потужна лінія електропередачі Донбас — Захід. Переважають теплові електростанції у Придніпров’ї, також у регіоні діють потужні гідроелектростанції на Дніпрі.

Місто Київ забезпечують електроенергією та гарячою водою станції різних типів, в тому числі і теплові.

Тепло- та атомні електростанції є основою генерування електроенергії на заході України.

Найгірша ситуація зі власним забезпеченням енергією на півдні України. Через загрозу екологічного забруднення скасували введення в експлуатацію кількох атомних електростанцій. Всього в Україні 5 діючих атомних електростанцій (Рівненська, Південноукраїнська, Чорнобильська, на даний момент виведена з експлуатації, Хмельницька та Запорізька). Чорнобильська катастрофа зупинила розвиток атомної енергетики в Україні, незважаючи на екологічно чисту технологію видобування і безперебійність роботи АЕС.

Джерела відновлюваної енергії допомагають вирішити проблему кількості паливних ресурсів. Можна виділити такі види нетрадиційних джерел енергії: сонячна, вітрова, геотермальна та океанічна. В Україні використовуються сонячна та вітрова.