Новини компанії

НОВА РУБРИКА «ПРО НОВИЙ РИНОК ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ» ТЕМА №7 «ОПЕРАТОР СИСТЕМИ РОЗПОДІЛУ»

Оператор системи розподілу - юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії. Такий суб’єкт з’являється у зв’язку зі змінами в законодавстві. Так, обов’язковою вимогою роботи нового ринку електричної енергії є формування конкуренції та демонополізація. Це буде можливо завдяки анбандлінгу (розділення) обленерго на дві незалежні одна від одної компанії: оператора системи розподілу і постачальника електричної енергії. Це відокремлення повинно відбутися до 1 грудня 2018 року.


Для кращого розуміння, необхідно зазначити, що результатом розподілу електричної енергії на роздрібному ринку є забезпечення можливості отримання відповідним суб’єктом необхідного обсягу електричної енергії та рівня електричної потужності із забезпеченням параметрів якості електропостачання, які відповідають установленим стандартам, та категорії надійності електрозабезпечення відповідно до договору в точках приєднання електроустановок учасників роздрібного ринку.


Для отримання послуг з розподілу електричної енергії споживачу та постачальнику необхідно укласти договір з оператором системи розподілу. Так, договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання. При цьому оператор системи зобов’язаний укласти договори про надання послуг з розподілу електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи.  Оплата послуг з розподілу здійснюється за тарифами, які регулює Регулятор (НКРЕКП) відповідно до затвердженої ним методики.


Таким чином, Оператор системи розподілу є невід’ємним суб’єктом нового ринку електричної енергії, який існував і раніше, але в іншій формі. 



 #energy365 #energy #електроенергія #енергетика #операторсистемирозподілу