Новини компанії

НОВА РУБРИКА #ПРО НОВИЙ РИНОК ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ ТЕМА №10 #ПОСТАЧАЛЬНИК ПОСЛУГ КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ

На ринку електричної енергії невдовзі з’явиться новий суб’єкт – постачальник послуг комерційного обліку (ППКО). На нього поширюється дія Кодексу комерційного обліку, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.18 №311. Метою організації комерційного обліку електричної енергії на ринку електричної енергії є надання учасникам ринку повної та достовірної інформації про обсяги виробленої, відпущеної, переданої, розподіленої, імпортованої та експортованої, а також спожитої електричної енергії у певний проміжок часу з метою її подальшого використання для здійснення розрахунків між учасниками ринку.


Надання послуг комерційного обліку здійснюється на конкурентних засадах, за умови реєстрації ППКОта реєстрації його автоматизованих систем комерційного обліку електричної енергії адміністратором комерційного обліку у порядку, встановленому кодексом комерційного обліку.Отже дана господарська діяльність ліцензуванню не підлягає.


До послуг комерційного обліку електричної енергії належить:


1) установлення, налаштування, заміна, модернізація, введення та виведення з експлуатації, а також технічна підтримка та обслуговування засобів комерційного обліку, допоміжного обладнання та автоматизованих систем, що використовуються для комерційного обліку електричної енергії, їх програмного та апаратного забезпечення;


2) збір, керування та адміністрування даних щодо комерційного обліку відповідно до Кодексу комерційного обліку.


Споживачі мають право вільно обирати ППКО. Послуги комерційного обліку надаються на договірних засадах.При цьому, слід зазначити, що оператор системи передачі та оператори систем розподілу також мають зареєструватися в адміністратора комерційного обліку як постачальники послуг комерційного обліку електричної енергії.


Оператор системи розподілу не має права відмовити учасникам ринку у наданні послуг комерційного обліку електричної енергії на території здійснення своєї ліцензованої діяльності.



#energy #energy365 #постачальникпослугкомерційногообліку #енергетика #електроенергія