Новини компанії

Як формується ціна на постачання електричної енергії?

З 1 січня 2019 року не побутові споживачі можуть побачити як працює ринок вільних цін на електричну енергію. НКРЕКП встановлює тарифи лише для постачальника «останньої надії» та постачальників універсальних послуг. Усі інші постачальники електричної енергії формують кінцеву ціну для споживача самостійно.


Так, з аналізу комерційних пропозицій електропостачальників можна побачити, що застосовуються різні механізми формування ціни. 


У більшості випадків постачальники електричної енергії встановлюють механізм розрахунку вартості електричної енергії на основі формули. При цьому такі формули можуть бути як прості та зрозумілі для споживача, так і надто нагромаджені, що ще більше заплутує споживача.


Крім того, деякі постачальники можуть ставити фіксовану ціну на електричну енергію. У такому випадку зазвичай така ціна є високою, адже постачальник вкладає у неї усі свої ризики та можливі особливості графіку споживання.


Деякі надають дані про свою маржу, у деяких вона "зашита" в базову ціну.


Не можна однозначно відповісти на запитання про те, якою буде ціна для не побутових споживачів. Багато що залежить, в першу чергу від графіка споживання і наявності у споживача погодинної системи обліку. Якщо розрахунок відбуватиметься погодинно, то ціна визначиться за фактом, а розмір передоплати визначається розрахунковим шляхом.


ТОВ «ЕНЕРДЖІ 365» намагається максимально прозоро донести споживачу його кінцеву ціну на електричну енергію, вказуючи при цьому усі складові.


 

#цена #тариф #електроенергія #НовийРинок #energy365 #постачання #ПНТ