Новини компанії

Що таке небаланси електричної енергії або як платити за електричну енергію менше

Як відомо, з початком дії нового ринку електричної енергії починає функціонувати балансуючий ринок. І найбільш важливим нововведенням для споживачів є необхідність точно прогнозувати своє споживання і нести відповідальність у випадку небалансу електричної енергії.


Почне функціонувати новий ринок електричної енергії з 1 липня 2019 року, або ж буде перенесений, але споживачі повинні починати активно готуватися до таких змін.


Отже, простими словами, небаланс електричної енергії споживача - це різниця між фактичними обсягами споживання електричної енергії та обсягами купленої електричної енергії.


У той час, як на ринку природного газу небаланси розраховуються по дням, то розрахунковим періодом для розрахунків за небаланселектричної енергії згідно Правил ринкує 1 година.Так, більшість споживачів почувши дану новину хапаються за голову, але в Європі це звичайна практика. Змогли вони, зможемо і ми!


З початку функціонування нового ринку електричної енергії споживачі мають з точністю до години прогнозувати своє споживання і надавати постачальнику відповідні повідомлення. 


Необхідно розрізняти два види небалансу:


Позитивний небаланс – якщо обсяги спожитої електричної енергії споживачем є менше ніж замовлені упостачальника.


      У такому випадку Оператор системи передачі викупить у постачальника неспожиту електричну енергію, але значно дешевше аніж ціна закупівлі. Таким чином споживач заплатить за електричну енергію, котру не спожив.

Негативний небаланс – якщо обсяги спожитої електричної енергії споживачем є більше ніж замовлені у постачальника.


       У цьому випадку постачальник зобов’язаний буде купити електричну енергію, яку було спожито понад замовлені обсяги. Ціна буде значно вище, ніж ціна закупівлі (у два, три рази). Зрозуміло, що такі затрати постачальник буде перекладати на споживача, що допустив небаланс.


Загалом, вартість небалансів електричної енергії сторони, відповідальної за баланс, розраховується адміністратором розрахунків для кожного розрахункового періоду доби залежно від обсягу небалансів електричної енергії цін небалансів, визначених правилами ринку. Ціни небалансів у кожну годину можуть бути різними.


Отже, тепер зрозуміло, що необхідно якомога краще прогнозувати обсяги свого споживання, аби не зазнавати фінансових збитків. І готуватися до нововведень необхідно ще вчора.